Router keuzehulp

Waar moet ik op letten tijdens het kopen van een router?

Router keuzehulp is altijd gewenst. Je zult tijdens je onderzoek naar een nieuwe router zien dat de keuze groot is, te groot. Je moet op veel factoren tegelijk letten en hoe meer je weet over routers hoe makkelijker het wordt om een juiste keuze te maken. Wij zullen met behulp van een aantal pagina's router keuzehulp bieden om zodat je weet dat je de juiste router te koopt. Bij iedere router zit soms nog meer 'verborgen' boodschap dan je denkt, dus lees voordat je iets koopt alle reviews goed door.

Bekijk de top 10 best verkochte routers

Bekijk hier de router aankoop tips


Zoek uit welke router bij jou past.

Single-band router, dual-band router of een tri-band router?


In onze snel veranderende wereld gebruiken we allemaal meer en snellere apparaten in huis, Smart TV's, smartphones of tablets vernieuwen elk jaar weer. Dankzij Nederlandse internet providers kan ons netwerk ook steeds meer aan. Maar kan je router dat ook? Als je een nieuwe router zoekt, is er geen gebrek aan keuzes. Dit kan overweldigend en verwarrend zijn als je er voor het eerst een koopt of hulp nodig hebt bij het beslissen welk model het beste werkt met welke soort internetverbinding thuis (of ergens anders). Zie hier ook de verschillen zijn tussen de routers. Gelukkig hebben we op deze pagina het onderzoek al gedaan, zodat het kiezen van een uitstekende router niet meer zo moeilijk is.

Welke frequentie band router moet mijn router hebben?

De routers werkend op verschillende frequentiebanden. De standaard was 2,4 GHz maar tegenwoordig werken routers op meerdere banden (dual-band of simultanous tri-band) om de optimale verbinding te vinden.

  • 2,4 GHz : Deze frequentie biedt veel dekking maar is door veel gebruik vaak traag.
  • 5 GHz : Is een snellere frequentie maar biedt wel iets minder dekking dan 2,4 GHz.
  • 60 GHz : Is de nieuwste frequentie en ook het aller snelst, wel is de dekking qua afstand klein.
Single-band, dual-band of  tri-band router?
  • Single-band: Is de meest simpele router die werkt op de 2,4 GHz frequentie band. vaak zijn dit goedkoper routers.
  • Dual-band: Zoals de naam al zegt ondersteunen deze routers zowel 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band alleen niet tegelijk. Dat kan wel erg handig zijn als je meerdere apparaten wilt verbinden zoals slimme thermostaten, tv computers en meer. De Simultaneous¬†dual-band router kan wel tegelijk schakelen tussen verschillende frequenties. Handig om de snelheid optimaal te houden.
  • Simultaneous tri-band: Een tri-band router gebruikt 3 Wi-Fi banden en verbindt je apparaat automatisch met het snelste, minst drukke netwerk, zodat je er zeker van bent dat zware taken zoals 4K streamen overal in je huis soepel verlopen. Een geweldige functie voor drukke gezinnen die meer dan 10 apparaten tegelijk verbinding laten maken.
Waarom is een multiband of tri-band router beter?

Een tri-band router heeft 2x 5GHz netwerken, zodat je altijd een stabiele verbinding hebt. Draadloze telefoons en afstandsbedieningen die radiofrequenties uitzenden op het 2.4GHz netwerk storen deze signalen, wat betekent dat er minder kanalen overblijven om apparaten zoals printers of andere huishoudelijke apparaten met Wi-Fi te verbinden vooral als diezelfde elektronica ook elders in je huis zonder problemen verbinding maakt. De 5 GHz band heeft meer kanalen en geen last van ruis door verschillende apparaten.

Stream je je favoriete series in HD? Dan heb je meer nodig dan alleen een goede internetverbinding. Als je via wifi verbonden bent, kan de netwerkcapaciteit gedeeld worden tussen apparaten als ze dezelfde band delen als jij - maar niet als je een Ethernet kabel of een kabelmodem gebruikt (wat betekent: niet wachten op bufferen!). Om dit probleem te omzeilen zijn tri-band routers uitgerust met intelligentie zodat hij weet welk apparaat prioritaire toegang verdient op basis van de behoeften. Met 2 afzonderlijke 5 GHz banden haal je het meeste uit je draadloze apparatuur zoals computers, mediaspelers, smart TV's en laptops. Zelfs als ze allemaal tegelijk gebruikt worden!


Bekijk de top 10 tri-band routers