Welke verschillende routers zijn er?

Router keuzehulp. Wat zijn de verschillen?

Veel verschillende routers betekend veel verschillende categorieën om uit te kiezen. Deze pagina helpt je de juiste informatie te vinden over de verschillende soorten en welke vragen je voor jezelf moet beantwoorden voordat je je nieuwe router aanschaft. Zie het als router keuzehulp. Elk huis is anders en daar zijn verschillende specificaties van routers op af te stemmen.

1. Mesh Wifi Routers


Een mesh wifi-netwerk is een draadloze verbinding tussen ten minste twee apparaten die een groter bereik en hogere snelheden biedt dan traditionele breedband. De stations communiceren allemaal met elkaar, zodat je altijd verbonden bent met het sterkste station en je geen last meer hebt van wegvallende verbindingen als je door verschillende delen van je huis of kantoor loopt! Een Mesh wifisysteem biedt ook veel sneller internet dan traditionele wifisystemen omdat ze voortdurend gegevenspakketjes tussen hun eigen individuele netwerken uitwisselen in plaats van ze over bestaande netwerken om te leiden zoals telefoonlijnen dat nu doen (of nog erger - DSL). De bestverkochte mesh router van het moment is de TP-Link Deco X60 Multiroom wifi 6.

Bekijk de top 10 Mesh Wifi Routers
verschillende routers
Voordelen Mesh Router
 • Krijg betere dekking in je hele huis met dit nieuwe systeem. Je bent niet langer afhankelijk van een enkele router, maar van een heel netwerk van afzonderlijke knooppunten die samenwerken om je in elke kamer een onmiskenbare signaalsterkte te geven.
 • Met een mesh systeem ben je altijd maar aan één netwerk blootgesteld. Je hoeft je geen zorgen te maken over het gedoe van omschakelen tussen 2GHz en 5GHz banden.
 • Geen last van storingen. Het mesh systeem is perfect voor grote huizen met veel kamers. Het is zo ontworpen dat als een van de nodes stuk gaat, het nog steeds werkt omdat er meerdere verbindingen op dit type router zitten.
 • Het netwerk is modulair: door nodes toe te voegen maak je het netwerk zo groot als je wilt. Het toevoegen vereist geen technische kennis.
Nadelen Mesh Router
 • Een router met repeater is waarschijnlijk goedkoper, hoewel de prijs van de huidige mesh systemen op dit moment nog vrij hoog is.
 • Mesh systemen zijn ontworpen om consumentvriendelijk te zijn, dus ontbreken vaak meer geavanceerde functies zoals het veranderen van je DHCP IP of het toevoegen van een andere DNS. Ze kunnen het ook moeilijk maken als je zelf aan het netwerk wilt sleutelen en niet weet hoe deze ingewikkelde snufjes werken.
 • Het is waar dat schaalbaarheid een probleem kan zijn met dit type systeem. Je zult heel wat nodes in je huis moeten zetten als je het voor grotere woningen wilt laten werken, wat betekent dat de kosten ook flink omhoog gaan.
 • Hoewel dit wel de beste optie is voor snel internet in het hele huis klopt het dat als je verder van de vaste internetaansluiting zit, de snelheid kan afnemen. Dat komt door het netwerk effect van de nodes. Maar hier zal bijna niemand last van hebben.

2. Wifi Routers


Met een wifi router kun je je eigen draadloze netwerk maken en werkt optimaal tot 70m² voor een heel appartement of 1 verdieping in een huis. Met extra opties zoals quality of service en MU-MIMO is deze internetverbinding stabieler dan wat de meeste mensen van hun modems krijgen. Met wifi 6 routers zijn er nog betere snelheden namelijk 3X snellere download tijden en 2 X zo stabiel. Uiteraard afhankelijk van hoeveel apparaten tegelijk verbonden zijn. Wil je meer dan 2 verdiepingen en meer dan 70m2 voorzien dan is het aan te raden een mesh netwerk te installeren. Een van de best verkochte wifi router van dit moment is de TP-Link Archer AX55.

Bekijk de top 10 Wifi Routers
Archer AX55

3. Wifi 6 Routers


Wifi 6 is de nieuwste wifi variant en het biedt verbindingen die 3 keer sneller zijn dan zijn voorganger. Dit betekent dat je met WIFI6 altijd een supersnelle draadloze verbinding in je huis hebt. De nieuwe zendtechnologie, ook wel Wireless AX genoemd, laat signalen verder reizen zonder snelheid te verliezen. De nieuwe zendtechnologie van 802.11ax zorgt ervoor dat het signaal verder kan reizen zonder snelheid te verliezen, wat het perfect maakt voor draadloze netwerken met grote dekkingsgebieden die toch een internet verbinding nodig hebben. Handig als je meerdere verdiepingen hebt of betonnen muren. Een van de best verkochte wifi 6 routers is de Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 hiernaast afgebeeld.

Bekijk de top 10 Wifi 6 Routers
verschillende wifi 6 routers

4. Gaming Routers


Met een gaming router ben je er zeker van dat je favoriete spellen altijd snel laden. Deze routers zijn uitgerust met speciale opties voor gamers, zodat gaming voorrang krijgt op andere taken als het tijd is om te spelen. Tijdens het spelen in een MOBA is een optimale internetverbinding van cruciaal belang. Veel spelers geven de voorkeur aan bekabelde verbindingen omdat die stabieler zijn dan wifi en je genoeg tijd kunnen geven om te reageren wanneer je team dat het meest nodig heeft. Desalniettemin zijn de nieuwste gaming routers uitgerust met de laatste technologie wat in combinatie met een snelle internetverbinding een winnend team zal zijn. Een van de best verkochte gaming routers is de ASUS RT-AX88U hiernaast afgebeeld.

Bekijk de top 10 Gaming Routers
Archer AX55

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een router?


Met de toenemende data consumptie van streaming en gaming zijn er ook verschillende routers op de markt gekomen. Met de opkomst van het streamen van 4K video en online gamen is het essentieel om van optimale snelheid te kunnen genieten in elk deel van het huis. Routers zijn apparaten die de internetverbindingen in huis verdelen zodat meerdere apparaten - bedraad of draadloos - van hoge snelheden kunnen genieten met beperkt risico. Gelukkig hebben de meeste providers al modems ingebouwd als onderdeel van hun router pakketten.

Verschillende router snelheden
 • Het internet is een machtig werktuig dat voor bijna alles gebruikt kan worden. Je kunt je ook op deze twee manieren bevoorraden: via draadloos verbonden netwerken en via kabels, die beide hun voor- en nadelen hebben, afhankelijk van wat je thuis of op je werk doet, waar ze wisselende snelheden bieden, afhankelijk van of er andere obstakels zijn zoals dikke muren die de transmissiemogelijkheden blokkeren, terwijl het bereik niet altijd opgaat door het krijgen van een inconsistente signaalsterkte van punt tot punt, ook al biedt 5 GHz een grotere bandbreedte dan 2.4GHz.
 • Een simultaneous tri-band router kan op 3 WiFi banden tegelijk werken. Deze routers hebben één 2.4 GHz en twee afzonderlijke 5GHz frequenties of in plaats van een tweede 5GHz band zijn er ook een 60Hz-band. Dual-band en tri-band routers zijn geweldig om het maximum uit je draadloze netwerk te halen, maar zorg er wel voor dat je apparatuur hebt die de 5 GHz frequentie ondersteunt.
Stabiliteit van je netwerk
 • Het draadloze signaal van je router heeft een bepaald bereik, maar het wordt voortdurend beïnvloed door allerlei factoren. Bijvoorbeeld: plaats (hoe dichter je bij het apparaat bent), bouwmateriaal en storingsbronnen zoals andere apparaten in de buurt kunnen de stabiliteit of snelheid beïnvloeden waarmee gegevens over deze onderlinge afstand verzonden worden - dus ook al is er op dit moment misschien maar één hotspot beschikbaar voor iedereen die via een wifi verbinding zijn huis binnenkomt; als een andere persoon langsloopt met zijn eigen laptop, dan delen beiden diezelfde frequenties. Net zoals er veel factoren zijn die het bereik en de stabiliteit van je draadloze verbinding beïnvloeden, hebben routers verschillende technieken om ze te optimaliseren. Dit betekent dat je bij gebruik van multiroom wifi niet opeens traag internet of uitval zult ervaren!
Verschillende wifi banden
 • Nu de veelgebruikte 2.4GHz WiFi band beperkt is en steeds meer overbelast raakt, wenden meer mensen zich tot 5 GHz voor een betere signaalsterkte met minder congestie, wat resulteert in hogere snelheden op je netwerkverbinding. Simultaneous dual band routers gebruiken beide werkfrequenties, zodat je niet slechts de ene of de andere hebt, afhankelijk van waar een voorwerp zich binnen het bereik van de antennes van de router kan bevinden.
Router accessoires
 • Als je een desktop computer of slimme televisie hebt die vaak niet bewogen wordt, kun je het apparaat het beste via een netwerkkabel verbinden. Zo blijft je eigen verbinding stabiel en onzichtbare blokkades worden helemaal vermeden. De meeste routers worden geleverd met een onvoldoende lange ethernetkabel waardroor de meeste mensen een extra ethernetsnoer van een Gigabit kopen voor hogere snelheden en betere prestaties.