Wifi 6 Router, snel stabiel en optimaal bereik

Wifi 6 router kopen? Wat is het en waar moet ik op letten?

De Wifi 6 router is de nieuwste en snelste wifi-standaard. Hiermee krijg je hogere snelheden, betere dekking in je huis- of kantoorruimte en ook minder vertragingstijd bij gebruik van grote mensenmassa's tegelijk online. Dit artikel zal uitleggen wat wifi 6 eigenlijk betekent voor gebruikers, we leggen de voordelen gedetailleerd uit met specifieke voorbeelden. Al op zoek naar de beste router aanbiedingen 2022? Die hebben we op deze pagina alvast op een rij gezet.

Wifi 6 routers


De nieuwste wifi-standaard, Wifi 6 werd in 2019 gelanceerd. De technische naam ervan is 802-11 ax en hij biedt een aantal verbeteringen in de manier waarop gegevens worden verzonden, die niet alleen resulteren in hogere snelheid maar ook in meer capaciteit om meer apparaten tegelijk te verbinden - ideaal als je een slim huis vol of gadgets hebt. Benieuwd welke verschillende routers er allemaal zijn? Bekijk dan dit artikel.

Bekijk de top 10 Wifi 6 Routers
wifi 6 router
Voordelen Wifi 6 Router
  1. Hogere snelheid en de netwerkefficiëntie is optimaal
  2. Werkt beter met meer gelijktijdige gebruikers
  3. Bereik is beter door meer frequentie banden
  4. Capaciteit is hoger door gebruik van kanaalsplitsing
  5. Verbonden devices kunnen langer mee door lagere accuduur
Nadelen Wifi 6 Router
  1. Vaak duurdere apparaten
  2. Minder opties dan een traditionele router

Wifi 6 snelheid


De maximumsnelheid van wifi 6 is 3 keer hoger dan de topsnelheid van wifi 5. Het zorgt er voor dat binnen je eigen netwerk dingen sneller worden doorgegeven, wat handig kan zijn als je films van hoge kwaliteit streamt vanaf een NAS of serie in een andere kamer en ze snel wilt afspelen zonder vertraagde buffering pauzes - en niet te vergeten dat je daarbij hogere (en stabielere) internet snelheden behoudt.

WiFi 6 gebruikt standaard MU-MIMO (Multiple User - Multiple Input Multiple Output) om meerdere gebruikers tegelijk te bedienen. WiFi-routers met deze functie kunnen veel sneller gegevens up- en downloaden dan voorheen, waardoor de verbinding van deze toestellen nog indrukwekkender wordt. Alle recente generaties van WiFI hebben Wave 2 ondersteund, maar alleen tijdens het downloaden; nu het echter in wifi versie 6 is geïmplementeerd zien we een verbetering, niet alleen voor uploaden, maar ook voor verwante activiteiten zoals gamen of online video's streamen, die meestal gebaseerd zijn op snelle uitwisselingen tussen clients.


Bekijk alle Wifi 6 Routers
wifi 6 snelheid

Wifi 6 Bereik


WiFi 6 werkt zowel op de 2.4 GHz frequentie als op de 5 GHz, wat het een voordeel geeft ten opzichte van oudere WiFi standaarden die slechts op één frequentieband gebruikt werden. 11ax is verbeterd met snellere reactietijden op grotere reikwijdten dankzij deze dubbele mogelijkheid. WiFi 6E is een nieuwe standaard die nog hogere snelheden belooft dan voorheen. Om hiervan te profiteren heb je een internetverbinding nodig met Wi-Fi apparatuur die over de 6 GHz frequentieband kan communiceren over korte afstanden. Een van de best verkochte wifi 6 routers is de Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 hiernaast afgebeeld.

Bekijk alle NETGEAR Wifi 6 Routers
verschillende wifi 6 routers

Wifi 6 Mesh netwerk


Als je Wi-Fi te traag is of de dekking niet komt tot waar je ze nodig hebt, zijn er genoeg mogelijkheden voor de router en extender oplossingen. Bekabelde verbindingen zoals wifi 6 access points zullen meestal snellere snelheden bieden dan draadloze, dus deze zijn misschien het beste als prestaties het belangrijkst zijn in een omgeving met veel cliënten die op elk moment hoge snelheden vereisen. Een alternatieve oplossing zou ook het gebruik van wifi extenders kunnen zijn, omdat die simpel te installeren maar presteren niet altijd beter. De Netgear Orbi is een hoogwaardig mesh systeem dat speciale draadloze verbindingen gebruikt om informatie van je router heen en weer te sturen. Dit helpt je om je Wi-Fi-dekking uit te breiden, snelheidsverlies in drukke delen van het huis te verminderen, terwijl je ook banden vrijmaakt op andere gadgets zoals Chromecast of audio-apparaten, zodat ze zonder storing kunnen werken.Wifi 6 en de indeling van je huis

Mesh systemen kunnen meer dan 500 m² bereiken met het juiste systeem en aantal satellieten. Deze draadloze netwerken bestaan uit een centrale die verbonden is met je modem, en een of meer satellieten die samenwerken. Ideaal voor middelgrote woningen tot en voor grote gebouwen in commerciële ruimten waar ze het meest gebruikt worden om overal snelle toegang over lange afstanden te bieden.

Mesh routers zijn ideaal als je een gemakkelijke manier zoekt om online te komen. Ze hebben over het algemeen minder aanpassingsmogelijkheden dan traditionele toestellen, maar ze kunnen nog steeds waarde bieden in bepaalde situaties, zoals wanneer de ruimte of snelheid beperkt is op de Wi-Fi hotspot locatie bij je thuis!